Múzeumok Éjszakája 2023 – SZTAKI, Vasarely Múzeum

Múzeumok Éjszakája

Múzeumok Éjszakája2023. június 24-én, szombaton került sor a XXI. Múzeumok Éjszakája programsorozat megrendezésére, melynek során rengeteg kiállítás és különleges esemény volt. A programok egyik központi gondolata így hangzott: mit ér a tehetség, ha nem mutatjuk meg a világnak? Sok éve részt veszek a rendezvénysorozaton és idén a SZTAKI-ban és a Vasarely Múzeumban jártam.

SZTAKI – „A múltból a jövőbe” kiállítás

A kiállítás az intézet Lágymányosi utcai épületének aulájába került és a rendszerváltás előtti hazai hardverfejlesztésekre fókuszált. Az eszközök nem csupán megtekinthetők, hanem működőképesek és kipróbálhatók is voltak. Persze a mai tipikus „kattints ide és működik” attitűddel nyilván nehézkesnek tűnnek a kezdetleges adatbevitel és a gépi nyelvű programozás lehetőségei. Nyilvánvaló, de nem árt leírni: minden eszköz Neumann-elv alapján működik. A kiállítást olyan szakemberek vezették, aki kötődtek az intézethez és részt is vettek a bemutatott eszközök tervezésében, kivitelezésében, tesztelésében, működtetésében. Nosztalgiával idézték fel az egyes eszközök fejlesztéséhez kötődő korszakokat, magával ragadó módon „sztoriztak”.

Öt eszközt szeretnék kiemelni. A GD-80-as grafikus kijelzőt. Ez volt az első, intézetben kifejlesztett, saját memóriával és processzorral rendelkező grafikus kijelző. Azt a digitális vezérlőt, ami a ’90-es évektől hajtja a Zugligeti Libegőt. A Primot, amit magyar népszámítógépnek szántak, de sajnos 1984-ben túl későn érkezett. Az X.25 protokollt támogató hálózati eszközöket, amelyeket a SZTAKI és több nagyvállalat is használt hálózati kommunikációra. Végül az atomerőművi fűtőelem átrakógép mikroprocesszoros vezérlő- és hajtásrendszerét, amit 1984-85-ben helyzetek üzembe a Paksi Atomerőmű 2. blokkjában.

A számítástechnika, számítástudomány, informatika történetével, hardver és szoftver eszközeivel kapcsolatosan időnként blogolunk. Például van 12 részes IT történet sorozatunk, és rendezvények is kötődnek a témához. Saját rendezvényeink közül kiemelem: Magyar Informatika Napja 2023. Egyben ajánlom IT történet címkénket is.

Vasarely Múzeum – állandó tárlat

A budapesti Vasarely Múzeum gyűjteményét Victor Vasarely 1982-ben adományozta a fővárosnak. A múzeum 1987-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A több mint négyszáz egyedi és sokszorosított alkotásból álló gyűjtemény alapos áttekintést nyújt a művész életművéről a korai, még Magyarországon készült akadémikus rajzoktól és reklámgrafikáktól a hatvanas-hetvenes évekből származó op art művekig és plasztikai munkákig. Az állandó tárlat kronologikus rendben vezet végig Vasarely korai korszakain, művészi fejlődésén és kiteljesedésén. Több időszakos tárlat is megtekinthető volt.


A számítógépes grafika oktatása során sokszor inspirálódunk Vasarely alkotásaiból. Néhány példa blogunkból: Koch-görbe rajzolása, Optikai csalódások, A Pi grafikus ábrázolása, ASCII művészet Java-ban. Mindezt grafika címkével jelöljük.