Múzeumok Éjszakája 2024 – Illúziók Múzeuma, Budapest Retro Élményközpont

Múzeumok Éjszakája2024. június 22-én, szombaton került sor a XXII. Múzeumok Éjszakája programsorozat megrendezésére, melynek során rengeteg kiállítás és különleges esemény volt. A programok egyik központi gondolata így hangzott: „A kultúra biztos támasz. Egyszerre kapaszkodó a gyökereinkbe, hogy tudjuk, honnan jöttünk – és kapu a jövőnk felé. A kultúra identitás- és közösségformáló erő, amelynek megélése nem csupán szép kötelességünk, de lelki szükségletünk is. És felelősség, hiszen ahhoz, hogy gyermekeinknek továbbadhassuk, időről időre újratanuljuk és újraéljük.” Sok éve részt veszek a rendezvénysorozaton. Idén az Illúziók Múzeumában és a Budapest Retro Élményközpontban jártam. Mindkét múzeum Budapest központjában található, a Deák Ferenc térhez közel. A két galériába rendezett válogatott, saját fotóimon tudatosan nem szerepelnek a múzeumok látogatói.

Illúziók Múzeuma

2021. decemberében nyílt meg az Illúziók Múzeuma. Testközelből élhetjük át az érzékcsalódásokat és próbálhatjuk ki egyedül vagy csapatban az elménk becsapására tervezett interaktív illúziókat. Az egyéni benyomás garantált, de sokszor többen is kellünk egy-egy élmény megtapasztalásához. Minden kézzel fogható, oda lehet/kell állni, ki kell próbálni. Ha érdekel bennünket az optikai csalódások érzékszervi, tudományos alapja, akkor bőven akad további olvasnivaló is. Magyar és angol nyelvű feliratok, rövidebb és hosszabb magyarázatok segítenek megérteni – szinte mindent. Természetesen hangsúlyos a kísérletezés a tökéletes fotók elkészítésére a közösségi médiában való megosztáshoz. A múzeum dolgozói készséggel támogatják ezt a tevékenységet, fotóznak és igény esetén részletes magyarázatokat adnak. Tipikusan kiváló lehetőség ehhez a perspektívával játszó, törpe és óriás testméret illúzióját keltő szoba. Nagyjából 1,5-2 óra alatt szerezhető egy tömény benyomás a múzeumban. Néhány fotóm bepillantást enged:

Budapest Retro Élményközpont

A Budapest Retro Élményközpont 2021. augusztusában nyitott, sok évnyi előkészület után. Több témakör, szakterület köré szerveződve mutat be ma már retrónak számító elemeket, tárgyakat, hangulatot. Például korabeli sikerjárműveket, lakásbelsőket, kordokumentumokat, a hazai űrkutatás történetét, a ’70-es és ’80-as évek híradójának technikai eszközeit, hadiipari technológiát, népszerű kütyüket, a szocializmus slágertermékeit. Kipróbálható számos kézzel fogható játék és számítógépes kvíz. Élménytaxit is vezethetünk a Szomszédok lakótelepén. 3-4 tartalmas óra eltölthető az interaktív időutazást biztosító élményközpontban. A kijáratnál található Retro Bisztrót sem szabad kihagyni, ahol lehet korabeli ételeket/italokat fogyasztani. Például retró hot dog, Maci Kávé, Bambi, Márka. Szintén jöjjön néhány saját fotóm, amely korabeli számítástechnikai eszközöket mutat be, kiválóan teremtve nosztalgikus hangulatot:

“Múzeumok Éjszakája 2024 – Illúziók Múzeuma, Budapest Retro Élményközpont” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!