Tankocka – Keresztrejtvény: programozási tételek

Folytatjuk Tankockák blog bejegyzés sorozatunkat. A feladatban a 12 db programozási tétel nevének beírásával meg kell fejteni a keresztrejtvényt. Ez a témakör főként a Java SE szoftverfejlesztő tanfolyamunkhoz kötődik. A programozási tételek olyan alapfeladatok, amelyek univerzálisan használható építőkövek és bizonyított, hogy mindegyikük helyes. A programozási tételek fontosak a programozáshoz szükséges gondolkodásmód kialakításához, formálásához.

A programozási tételeket csoportosíthatjuk: elemi és összetett. Az elemi programozási tételek közös jellemzője, hogy bemenetük egy sorozat és kimenetük egyetlen adat (ami nem feltétlenül része/eleme a sorozatnak). Az összetett programozási tételek már több sorozattal működnek: lehet több bemenetük és több kimenetük is. Például egy bemeneti sorozatból előállítanak 2-3-több (nem biztos, hogy előre tudjuk, hogy hány darab) kimeneti sorozatot (vagy éppen fordítva). Más is lehet a csoportosítás alapja, például egyediek a sorozat elemei vagy lehetnek azonos elemek a sorozatban, számít az elemek sorrendje vagy nem. No vajon mi a keresztrejtvény megfejtése?

“Tankocka – Keresztrejtvény: programozási tételek” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  • Így van, figyelmes vagy Bogi.
   Amikor szerkesztettem a keresztrejtvényt, akkor kétszer is tapasztaltam véletlenszerűséget a LearningApps.org-on. Minden mentéskor:

   • átalakul a rejtvény elrendezése,
   • változik, hogy a megfejtés betűi hová kerülnek a feladványokban/kérdésekben (római számokkal jelölve).

   Ez a véletlenszerűség csak a szerkesztő felületen van így. Lehetne úgy is, hogy a keresztrejtvény a weboldalba beágyazva minden oldal letöltésekor véletlenszerűen épül fel. Mivel a megfejtésben van i és a betű is, így a véletlenszerűség miatt számíthatna, hogy „in” vagy „ax”. No nem is spoilerezek többet. 🙂

   Válasz
 1. Mi történne Balázs, ha a megoldásba kellene S betű és az benne van a kereséS, eldöntéS, másoláS programozási tételekben és ez mind hét betűből áll?

  Válasz
  • Szerencsére ezek közül mindig beépítetten, véletlenszerűen választ a LearningApps. Nem „kézzel” kell megoldani, hiszen az élet rövid ehhez. 😉 Ha kíváncsi vagy, akkor készíts egy hasonló keresztrejtvényt és le tudod tölteni a hozzá tartozó JavaScript forráskódot és megnézheted, hogyan működik, amire rákérdeztél.

   Válasz

Szólj hozzá!