Keresztrejtvény készítése

Támogatjuk a keresztrejtvények készítését Java programmal. A program grafikus felülete eszköztárból és a keresztrejtvényből áll. Az elkészült programban 10×10-től 15×15-ig beállítható négyzetrács készíthető elő. A tiltott négyzetek száma 15-től 30-ig beállítható. Mivel a tiltott négyzetek helyzete véletlenszerű, így nem biztos, hogy az elsőre jó/szerencsés lesz, ezért újragenerálható a négyzetrács. A program a tipikus követelményeknek megfelelően sorfolytonosan sorszámozza a négyzetrács elemeit, ami alapján megadhatók hozzá a vízszintes és függőleges feladványok. A program az elfogadott négyzetrácsot többféle képformátumban is el tudja menteni.

Az elkészült Java program grafikus felülete

Objektumorientált tervezés

A keresztrejtvény ábrája egy négyzetrácsból áll, amelyben rejtvénymezők helyezkednek el. A rejtvénymezőnek megfelel egy örökítéssel felüldefiniált címkekomponens. A rejtvénymezőt körülveszi egy szegély/keret, tiltott vagy sem állapotától függően fekete vagy fehér a háttérszíne, valamint van a bal felső sarkához igazított kis méretű betűvel nem kötelezően megjeleníthető sorszáma. A tiltott és sorszám tulajdonságait kell tudni beállítani és megkérdezni. Ez a feladatban a RejtvenyMezo POJO. A négyzetrács sorai és oszlopai azonos méretűek (pixelre és darabszámra egyaránt).

Algoritmus a keresztrejtvény sorszámozására

A rejtvénymezők kétdimenziós négyzetes mátrixban/tömbben helyezkednek el. A sorszámozáshoz hasznos, ha a négyzetrácsot körbeveszi egy tiltott rejtvénymezőkből álló keret. Először a rács sorain és oszlopain végighaladó egymásba ágyazott ciklusok létrehozzák a POJO-kat úgy, hogy a négyzetrács keretén lévő rejtvénymezők tiltottak, a többi nem tiltott. Ezután véletlenszerűen ki kell választani – a még nem tiltottak közül – a szükséges mennyiségű tiltott rejtvénymezőt. Ezután sorfolytonosan sorszámozni kell azokat a rejtvénymezőket, ahol vízszintes vagy függőleges feladvány kezdődik. Ehhez is két egymásba ágyazott ciklus kell, amelyben minden még nem tiltott rejtvénymező egyre növekvő sorszámot kap, ha tőle balra tiltott és tőle jobbra nem tiltott rejtvénymező helyezkedik el, de akkor is, ha felette tiltott és alatta nem tiltott rejtvénymező található.

A keresztrejtvényt sorszámozó algoritmus Java megvalósítása

Továbbfejlesztési lehetőségek

 • A feladványok listázhatók és kideríthető a hosszuk.
 • A tiltott rejtvénymezők véletlenszerű elhelyezése helyett lehetne valamilyen szabály, stratégia az egymáshoz való helyzetükre, távolságukra, közvetlen szomszédságukra vonatkozóan. Figyelembe vehetnénk valamilyen szimmetriát is, mintákat, alakzatokat is. Véletlenszerű elhelyezésük nem biztos, hogy mindig jó/szerencsés: például a tiltott rejtvénymezők körbezárhatnak egy nem tiltottat, hosszabb feladványokat nehezebb találni…
 • A Java SE szoftverfejlesztő tanfolyam tematikájához kötődően többféle szótárból, fájlformátumból betölthetünk a feladványokhoz használható, például 7 betűs országnevek, 2 betűs kémiai elemek, női/férfi keresztnevek, autójelek, pénznemek, szinonimák…
 • A Java EE szoftverfejlesztő tanfolyam tematikához kötődően többféle webes adatforrásból, Wikipédiából, szótárból, API hívásokkal letölthetünk a feladványokhoz használható listákat, meghatározásokat, kulcs-érték párokat. A swing-es felületet lecserélhetjük böngészőben futó webes GUI-ra is.
 • A Java adatbázis-kezelő tanfolyam tematikájához kötődően a fentiek kiegészítéseként tervezhetünk és építhetünk helyben tárolt tudástárat, adatbázist, amiből hatékonyan lekérdezve adhatunk feladványokat a keresztrejtvényhez.
 • Miután a fentiek szerint valahogyan – tipikusan visszalépéses algoritmussal – meghatároztuk a feladványokat, a keresztrejtvényből menthetünk kitöltött változatot is.

A bejegyzéshez tartozó teljes forráskódot ILIAS e-learning tananyagban tesszük elérhetővé tanfolyamaink résztvevői számára.


Ajánljuk a Java EE szoftverfejlesztő tanfolyam kategóriából

“Keresztrejtvény készítése” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Az is izgalmas lenne, ha nem az előre generált négyzetrácshoz keresnénk a feladványokat, hanem azok alapján – valamilyen visszalépésben – utólag meg tudnánk változtatni a négyzetrácsban a tiltottak számát/pozícióját.

  Válasz
 2. A jövő heti JavaSE és JavaEE óráinkra házi feladat az alábbi 3 továbbfejlesztés, ILIAS fórumban megvitatva, ki-hol-tart-azon-a-szinten-próbálkozva, a lenti kép alapján:

  • a bal felső és jobb alsó sarok tiltott és közöttük lévő (fent-balról-jobbra-fentről-le és fentről-le-alul-balról-jobbra) útvonal nem tiltott, mert az a poén/megfejtés,
  • készüljön külön vízszintes és függőleges lista a feladványok sorszámairól,
  • készítsük elő és írjuk bele az előző listákba zárójelben a feladvány hosszát, de a több szóból álló poén/megfejtés esetén nem kell kötőjelesen, például (4-8).

  Keresztrejtvény 4. HF

  Válasz
  • A harmadik még nem ment, de kitaláltam másik kettőt:

   • lehetne néhány rácselemnek másik háttérszíne. Például ahol a poén/megfejtés van, ahogyan írtad. Persze „nem kézzel, mint az állatok” :-), hanem kockásan okosan. És ez már kész is van.
   • lehetne a négyzetrács helyett téglalap is, vagy az egyik sarkába belekerülhetne egy kép. Például egy 4×4-es területre méretezve, vagy kivágva a közepét. Ehhez még kevés vagyok, mint Mackó sajtban a brummogás. De biztos vannak élesebb kések a csoportunkban.
   Válasz
 3. Íme némi történeti kitekintés:
  Az első keresztrejtvényt az angol Arthur Wynne készítette, aki a New York World újság hétvégi mellékletének szórakoztató anyagaiért felelős szerkesztője volt. Az volt a dolga, hogy fejtörőket, rejtvényeket és gyors, egyszerű szójátékokat találjon ki az olvasók szórakoztatására. Az említett újságban 1913. december 21-én jelent meg az első keresztrejtvény. 1914 óta már a fenti blog bejegyzésben szereplő számozással kiegészítve jelentek meg a keresztrejtvények.

  Válasz

Szólj hozzá!