PDF fájl készítése

A PDF népszerű fájlformátum. Az Adobe cég 30+ éves szabványa. Hordozható: azaz minden eszközön, platformon ugyanúgy jelenik meg. Számos nézegető program támogatja, köztük böngészőprogramok is. A PDF rövidítés a Portable Document Format betűszava. Többnyire kimeneti formátumnak tekinthető. Az évek során folyamatosan fejlődött: ma már űrlapokat is tartalmazhat, elektronikusan aláírható, hitelesíthető, és hivatalos ügyek során is használják.

PDF fájl többféleképpen is készíthető. Például:

 • irodai szoftverek Mentés másként… menüpontjában,
 • Adobe Acrobat szoftverrel,
 • online alkalmazásokkal sokféle fájlformátum konvertálható PDF-be,
 • speciális célszoftverek is generálhatnak PDF fájlokat.

Utóbbi esetekre néhány példa:

 • online megvásárolt koncertjegyet e-mail csatolmányaként kapunk PDF-ben, ugyanígy számlát is róla,
 • online tanfolyamunk záró tesztjét követően letölthető tanúsítványt, badge-t, online IQ tesztünk eredményeként oklevelet kapunk PDF fájlként,
 • kérdőívek kitöltése során egyéni válaszainkat visszaigazolásként PDF-et kapunk, vagy a kérdőív kitöltési időszakának végén összesített eredményt, PDF riportot kapunk.

Java program készít PDF fájlt

Adatokra van szükség. Korábbi Munkakör, létszám, névsor lekérdezése blog bejegyzésünkben az Oracle HR sémából kétféleképpen is lekérdeztük a szükséges adatokat. Ezt érdemes előzetesen tanulmányozni, hogy a további tartalom könnyebben érthető legyen. A Java SE szoftverfejlesztő tanfolyam megközelítése alapján, az egyszerűbb SQL paranccsal előállított eredménytáblát a PDF generálása előtt még csoportosítani kell (munkakörönként). A Java adatbázis-kezelő tanfolyam megközelítése alapján, az összetettebb SQL paranccsal elkészített, denormalizált eredménytábla közvetlenül felhasználható.

A cél egy táblázat elkészítése, amely 3 oszlopból áll: munkakör, létszám és névsor. Az azonos munkakörű alkalmazottak névsora egy táblázat egyetlen cellájában legyen megjeleníthető. Az elkészült táblázatból készüljön PDF fájl.

A teendők lépésenként

Szükséges az iText csomag importálása: com.itextpdf.text. Korábbi változata az 5-ös, aktuális változata a 8-as. Előbbi nagyon elterjedt, utóbbi még kevésbé ismert. A továbbiakban a kötelező kivételkezeléshez kötődő forráskód-részletek bemutatásától eltekintünk.

Tehát adott az összes szükséges adat egy  ArrayList<MunkakorLetszamNevsor> lista generikus listában. A POJO mindhárom szükséges és összetartozó tulajdonságot tárolja: String munkakor, int letszam, String nevsor.

Hasznos egy általánosan használható cella() függvény elkészítése, amely képes adott szöveget, adott betűmérettel, adott betűstílussal, adott igazítással „megjeleníteni”:

Létre kell hozni a pdfFajl objektumot, beállítani a méretét és a margókat, illetve fájlba kell irányítani:

Létre kell hozni a táblázat előtt megjelenő szöveget (ez nem a szövegszerkesztés szerinti valódi fejléc):

Létre kell hozni a táblázatot, megfelelő beállításokkal:

Létre kell hozni a táblázat fejlécét:

Végig kell haladni az adatokon és elő kell állítani a szükséges táblázatcellákat, végül le kell zárni a fájlt:

A PDF fájl és a belekerülő táblázatobjektum szerkezete DOM-szerű, illetve azonos a grafikus felhasználói felület felépítése során használt AWT/swing konténerszemlélettel.

A felhasznált programozási tételek: sorozatszámítás, kiválasztás, megszámolás, kiválogatás, illetve kombináltan: csoportosítás, rendezés.

Az eredmény

Az elkészült PDF fájl másfél oldalas, itt letölthető, megtekinthető. A dokumentumról készült képernyőkép:


Továbbfejlesztési lehetőségek

Igényeinktől függően, illetve előzetes tapasztalatainkra és a meglévő tudásunkra építve számos ötlet merülhet fel. Mindhárom tanfolyam esetén testre tudjuk szabni azt az SQL parancsot, ami a szükséges adatokat lekérdezi. Az iText csomag helyett felfedezhetjük a PDF Clown, a PDFBox, illetve a Spire.PDF csomagok funkcionalitását is.

 • A Java SE szoftverfejlesztő tanfolyam tematikájához kötődve egyszerűbb dolgokat tudunk megvalósítani. Használhatunk további stílusokat: betűre, bekezdésre, cellára, táblázatra vonatkoztatva, színeket, szegélyeket. Többoldalas dokumentum esetén hozzáadhatunk oldalszámot, oldalszám / oldalak száma mezőt, tényleges fej- és láblécet, generálásra vonatkozó időbélyeget, képezhetjük szabály alapján a PDF fájl nevét, illetve tallózhatjuk annak helyét (hol jöjjön létre).
 • A Java EE szoftverfejlesztő tanfolyam tematikájához kötődve az előzőeken felül elhelyezhetjük a generált fájlt egy szerveren és elküldhetjük e-mailben a letöltéséhez szükséges URL-t. A letöltés korlátozható darabszámmal és időben is (például max. 3 db letöltés lehetséges a következő 48 órán belül). A PDF fájlba belekerülhet szöveges vízjel, céges logó és saját képként dinamikusan előállított grafikon. Például a JFreeChart grafikon készítése projekt swing-es GUI felületéből néhány utasítással készíthetünk JPG vagy GIF formátumú képet, ami könnyen beilleszthető PDF-be. Online, webes API szolgáltatás használatával az előállított PDF fájl tömöríthető, illetve belekerülhet QR kód, vonalkód is.
 • A Java adatbázis-kezelő tanfolyam tematikájához kötődve az előzőeken felül a JDBC alapú back-end kicserélhető JPA alapúra. A PDF láblécébe beleírhatjuk, hogy az adatbázis-szerveren kinek a nevében futott (DB User) az a lekérdezés, ami előállította a szükséges adatokat. Megoldható a generált PDF egyedi azonosítója, azaz kétszer nem állítható elő „ugyanaz”. Modulárisan továbbfejlesztve gyakorolhatjuk a tudatosan felépített MVC architekturális tervezési minta használatát. Limit feletti méretű PDF fájlt több kisebbre szétdarabolhatunk.

A bejegyzéshez tartozó teljes forráskódot ILIAS e-learning tananyagban tesszük elérhetővé tanfolyamaink résztvevői számára.


Ajánljuk a Java SE szoftverfejlesztő tanfolyam kategóriából

“PDF fájl készítése” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Időnként szembejön, hogy tömöríteni kell egy PDF-et, hogy egy webes űrlap feltöltési korlátjába beleférjen. Például mindegy, hogy hány oldalas, de a mérete ne haladja meg a 10 MB-ot. És persze több fájl ilyenkor nem tölthető fel. Tehát a darabolás nem megoldás. Van erre biztosan és mindig működő javaslatod Sándor?

  Válasz
  • Én is kaptam már ilyen kérést Renáta. Persze mindig tegnapra kellett. 🙂
   Sokat kísérleteztem online alkalmazásokkal, de igazán jól működő és paraméterezhető weboldalt nem találtam. Ha a PDF fájlban meg kell őrizni a szöveg kereshetőségét (kijelölhetőségét, kimásolhatóságát), akkor általános megoldást sajnos nem tudok javasolni.
   Ha a PDF fájlnak „csak látványra kell azonosnak lennie” (értsd jól), akkor van elfogadható megoldásom. A PDF fájlt oldalanként külön JPG formátumban kell elmenteni. A képek tetszőlegesen tömöríthetők. Ezután a képfájlokat össze kell fűzni PDF fájlként. A tömörítés mértéke százalékosan beállítható, amivel elérhető a kívánt fájlméret. Kicsit kísérletezős ez a skálázás, de szükség esetén megéri. Mindez a blog bejegyzésben szereplő bármelyik csomaggal megoldható.

   Válasz
   • Megpróbáltam és sikerült Sándor, köszönöm szépen az ötletet. Felmerült még egy megoldandó részfeladat. Szeretnék utólag tartalomjegyzéket készíteni a PDF fájlhoz. Sajnos a DOCX fájl – amiből készült – már nincs meg. Mivel az oldalak képek, így megbízhatóan már nem alakítható vissza, hogy Wordben készítsek hozzá TJ-et. Tudnál erre javasolni egy használható megoldást?

    Válasz
    • Örülök, hogy sikerült megoldanod a PDF fájl tömörítését Renáta.
     A tartalomjegyzékhez – a fenti lehetőségekhez igazodva – ezeket a lépéseket javaslom. Kérdezd le, hogy hány oldalas a PDF fájl: n. Szervezz ciklust 1-től n-ig és készíts önálló bekezdésekben vagy listaelemenként megjelenő szövegben webes hivatkozásokat a dokumentum oldalaira. Például ez a hivatkozás https://it-tanfolyam.hu/wp-content/uploads/2024/03/it-tanfolyam.hu-munkakor-letszam-nevsor-jelentes.pdf#page=2 a blog bejegyzéshez tartozó PDF fájl második oldalára navigál. Töröld a nem szükséges oldalakra mutató hivatkozásokat. Mindezt mentsd külön PDF fájlba. Végül fűzd össze a TJ-et és az eredeti PDF-et. Az oldalszámokat növeld meg – újragenerálás során – a TJ oldalszámával.

     Válasz

Szólj hozzá!