Digitális Témahét 2020

A Digitális Témahét 2016-ban indult országos rendezvénysorozat. Fő célja a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése és elterjesztése. A program fontos törekvése, hogy a digitáliskompetencia-fejlesztés az informatikán túl kiterjedjen más tantárgyakra is. A résztvevő pedagógusok és diákok változatos és kreatív iskolai projektek keretében fejleszthetik képességeiket technológiával támogatott tanulás során. A Digitális Témahét rendezvény minden meghirdetett programja ingyenes. A 2018/2019-es tanévben már több mint 3000 oktatási projekt valósult meg, közel 8000 pedagógus és 135000 diák részvételével.

A 2019/2020-as tanévben a rendezvény március 23-27. között valósult meg. Kiemelt témakörök/szempontok:

 • a multidiszciplináris megközelítés: a matematika, a természet- és mérnöki tudományok, valamint a művészet- és társadalomtudományok együttes megjelenítése;
 • a digitális technológia alkotó használata és az algoritmikus gondolkodás fejlesztése;
 • a kiemelt figyelmet igénylő tanulók fejlesztése és bevonása;
 • a nevelési-oktatási intézmények közötti együttműködés élénkítése;
 • a határon túli magyar pedagógusok és oktatási intézmények bevonása;
 • a digitális biztonság a mindennapi pénzügyeinkben;
 • az intézményen belül történő pedagógus közötti együttműködés élénkítése, a projektmódszer alkalmazásának kiterjesztése olyan kollégákra, akik még nem ismerik;
 • ebben a tanévben is a digitális gyermekvédelem, a médiatudatosság, a közgyűjtemények digitális tartalmainak nevelésben, oktatásban történő megjelenése.

Az it-tanfolyam.hu 2020-ban is csatlakozott a rendezvénysorozathoz. Meghirdettünk hét programot a https://digitalistemahet.hu weblapon. A programjainkra 2020. március 27-én 18:00-22:00 óráig került sor.

Rendezvényünk plakátja

Ízelítő a meghirdetett programból

Bemutatjuk, hogy sok lottószelvénnyel fogadva hogyan alakulhatnak a találatok. Minden véletlenszerűen történik a programban. Az előállított szelvények sorszámozottak és legalább egy lottószámban különböznek egymástól. A Java program első változatában az alábbi eredményt kaphatjuk 10000 db lottószelvénnyel.

A Java program második változatában paraméterezhető a lottószelvények száma, előre tárolható a heti telitalálatos lottószelvény, illetve beállítható, hogy meddig folytatódjon a fogadás (például amíg nincs legalább 1 db négytalálatos lottószelvény, amíg legfeljebb 20 db kéttalálatos lottószelvény készül). A program időt is mér és többféle adatszerkezetet (tömb, generikus lista, generikus halmaz) is használ. Vizsgálhatjuk azt is, hogyan alakulnának az esélyeink, ha például biztosan tudnánk előre az egyik nyerőszámot az ötből.

A programjaink a Google Meet online platformon élőben zajlottak, ahová kb. 50-en látogattak el. Köszönöm oktató kollégáimnak, hogy örömmel csatlakoztak. Mindannyian jól éreztük magunkat. Igazán tartalmas programot állítottunk össze. Szívesen csatlakoztunk és szívesen emlékszünk majd rá. Legközelebb talán már az offline világban is szervezhetünk eseményeket, tarthatunk rendezvényeket.

“Digitális Témahét 2020” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  • Erika: a legegyszerűbb, ha a hosszú tevékenység előtt és után elkért start és stop időt kivonjuk egymásból. Például így milliszekundumban kaphatjuk meg az eltelt időt:

   long start=System.currentTimeMillis();
   //hosszú tevékenység, metódushívás
   long end=System.currentTimeMillis();
   System.out.println("Eltelt idő: "+(end-start)+" ms");

   További időmérős lehetőségek: https://www.baeldung.com/java-measure-elapsed-time

   Válasz
 1. Reagálnék az első előadásotokra. Nem is gondoltam volna, hogy a fejlesztők (csoport)munkája – a szervezés, munkaidő, tevékenységek – és mindennek a mérése, nyilvántartása milyen sokféle ügyes programmal egészül ki és ilyen jól támogatva van. Én középiskolai tanárként dolgozom és nálunk xls fájlokban van minden…

  Válasz
  • Jaj, ne is mondd 😉 Zoltán. Én már olyat is hallottam, hogy az xls sokkal korszerűbb, hiszen mégsem kockás papír. Erről mindig az jut eszembe, hogy a kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő. 🙂

   Válasz
 2. Némi nosztalgiával gondolunk vissza erre a rendezvényre közel egy év távlatából ma, amikor egyeztettünk a Digitális Témahét 2021-ről. Az offline programot eredetileg a Szakmák Éjszakája 2020 rendezvényre terveztük. Magyarország Kormánya által 2020. március 11-én elrendelt, koronavírus okozta veszély­hely­zet­tel kapcsolatos intézkedések részeként március 12-től a felsőoktatási intézmények, 16-ától a köznevelési intézmények áttértek a digitális munkarendre, bezártak a színházak, mozik és elmaradt minden nagyobb létszámú rendezvény. Ezért mi is refaktoráltunk és megtartottuk tervezett programjainkat online.

  Válasz

Szólj hozzá!