KSH táblázatból dolgozunk

KSH-logoA Központi Statisztikai Hivatal honlapján elérhető STADAT táblákból könnyen kinyerhetjük a nekünk szükséges adatokat. A témastruktúrába sorolt online és XLS exportként is böngészhető táblázatokban megtalálhatjuk logikusan csoportosítva összesítve az adatokat régiónként (megyénként), évenként, százalékosan. Az XLS fájlformátum Java nyelven a JExcel API-val hatékonyan feldolgozható. Lássunk erre egy példát!

Feladat

A KSH 2.1.2.35. táblázatából gyűjtsük ki a 19 magyar megyére + Budapestre vonatkozóan a gazdaságilag aktívak létszámát és az első évet alapnak tekintve adjuk meg évenként a változást százalékosan!

Tervezés

A KSH témastruktúrában a táblázat elérési útja:

 • 2. Társadalom,
 • 2.1. Munkaerőpiac,
 • 2.1.2. A munkaerőpiac alakulása Magyarországon (1998–2018) -> Területi adatok,
 • 2.1.2.35. A 15–64 éves népesség gazdasági aktivitása megyénként és régiónként (1998–2018)

Online böngészhető táblázat:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/mpal2_01_02_35.html.

Letölthető táblázat (XLS formátumban): https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/xls/h2_1_2_35.xls.

A táblázat A oszlopában szerepelnek a régiók, megyék, időszakok (vegyesen, szövegként) és a D oszlopában a gazdaságilag aktívak (ezer fő, valós számként). A fejlécet nem szabad feldolgozni. 1998-tól 2018-ig 546 sorból áll az adatsor. A csoportosítás 26 régiót és megyét tartalmaz, amiből a 6 régiót (például: Közép-Dunántúl) ki kell hagyni.

A megyékre vonatkozóan 440 sort kell feldolgozni. Ebből az első sor a megye (vagy Budapest) neve, a többi (2019-ben 21 db) sorban találhatók az adatok (időszak). Olyan algoritmusban érdemes gondolkodni, ami a jövőben is működik. Ha csoportváltást alkalmazunk, akkor nem számít, hogy megyénként minden évben egy sornyival több adat lesz majd. A KSH táblázatok szerkezete nagyon ritkán változik, így bátran írható rájuk testre szabott forráskód (ezeket nem kell évente frissíteni).

Az évenkénti változást százalékosan nem tartalmazza a táblázat, ezt nekünk kell kiszámítani. A valós számok formázását érdemes egységesíteni, például a gazdaságilag aktívak létszámát 3 tizedesre, a változást 2 tizedesre kerekítve.

A belső adatábrázolást érdemes átgondolni. Hasznos, ha az időszakhoz tartozó három összetartozó adatot egyetlen Data POJO-ba fogjuk össze ( String period, double active és double change). Ezeket generikus listába szervezve ( ArrayList<Data> list) könnyen hozzájuk rendelhető a megye ( String county) és ezek együtt alkotják a Region POJO-t. A Region és Data kapcsolati fokszáma: 1:N. 2019-ben N=21 .

Részlet a megoldásból

A JExcel API használatához a Java projekthez hozzá kell adni a jxl.jar fájlt. A XLS fájl olvasható közvetlenül a webről is, de egyszerűbb helyi fájlrendszerbe mentett változatból dolgozni ( ./files/h2_1_2_35.xls). A megyék nevében található ékezetes karakterek miatt ügyelni kell a megfelelő karakterkódolásra ( Cp1252). A munkafüzet azonosítását követően hivatkozni kell a feldolgozandó munkalapra ( 2.1.2.35.). Az adatfeldolgozás során kihagyott régiókat (kivételeket) érdemes listába gyűjteni ( skipRegionList). A csoportváltást a két egymásba ágyazott ciklus valósítja meg. Ügyelni kell az adatok formátumának ellenőrzésére.

Eredmények

Például Somogy megyére az alábbi adatokat kapjuk eredményként (XLS formátumban, Excel-be betöltve, tipikus háttérszín kiemeléssel: szélsőértékek a C oszlopban, negatív értékek a D oszlopban):

KSH-result

További programozható feladatok

A bejegyzéshez tartozó teljes forráskódot ILIAS e-learning tananyagban tesszük elérhetővé tanfolyamaink résztvevői számára.

A feladat a Java SE szoftverfejlesztő tanfolyam tematikájához kötődik (ha az XLS fájlt a helyi fájlrendszerből érjük el), és a Java EE szoftverfejlesztő tanfolyam tematikájához kapcsolódik (ha az XLS fájl tartalmát közvetlenül a webről olvassuk).


Ajánljuk a Java SE szoftverfejlesztő tanfolyam kategóriából

“KSH táblázatból dolgozunk” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Megküzdöttem az autóbuszgyártás alakulása feladattal. Az volt benne a csavar, hogy 1960-2018-ig, néhány évből hiányzik az adat. Hiszen tényleg nem volt buszgyártás. Ezek az évek a táblázatban nem nullaként, hanem …-ként (egyetlen ASCII karakterként) vannak benne. Erre fel kell készülni a ciklusban, beolvasás közben. Szám kellene, egész, de szöveg, karakter jön. Kivételkezeléssel oldottam meg.

  Válasz
 2. „Azon tűnődtünk, miért ellenzik az emberek annyira a sima objektumok használatát a rendszereikben, és arra jutottunk, hogy azért, mert az egyszerű objektumoknak nem volt fantázianevük. Így hát adtunk nekik egyet, és az szépen elterjedt.” – Martin Fowler

  Válasz
 3. Más megközelítésben is hozzáférhetők a KSH adatai.
  Aki elég kitartó és elszánt a hosszú-hosszú dokumentáción átrágni magát, a KSH ELEKTRA rendszerét is használhatja. Ehhez XML formátumban kell a lekérdezések feltételeit kérdőívként megfogalmazni/elküldeni:
  https://www.ksh.hu/docs/adatgyujtesek/elektra/elektra_kerdoiv_generalas.pdf
  A adat XML formátum sablonja/szerkezete:
  http://www.ksh.hu/docs/adatgyujtesek/elektra/elektra_adat_xml_strukturaja.pdf

  Válasz
 4. Eddig mindig az Excel API-t használtam hasonló feladatokhoz. Most használtam ennek egy alternatíváját, az Apache POI-t is. Amire kellett egy kis projektfeladathoz, szinte mindegy volt, hogy melyikkel szerzem meg a szükséges adatokat a táblázatokból. Érdemes lehet ezt is megismerni:
  – jar fájlok (XLS-hez és XLSX-hez külön): https://poi.apache.org/components/index.html
  – Quick Guide: https://poi.apache.org/components/spreadsheet/quick-guide.html
  – JavaDoc: https://poi.apache.org/apidocs/4.1/

  Válasz

Szólj hozzá!