Tankocka – Egyszerű sorbarendezés: Java forráskód

Folytatjuk Tankockák blog bejegyzés sorozatunkat. A feladatban helyes sorrendbe kell állítani a Java forráskód sorait. Ez főként a Java SE szoftverfejlesztő tanfolyamunk tematikájához kötődik.

A Java program véletlenszerű ötöslottó szelvényt állít elő. Adatszerkezetként generikus listát használ: létrehoz, bővít, karbantart, rendez, listáz. Amikor csak lehet, épít a kollekció beépített képességeire (eldöntés, sorozatszámítás, rendezés). Az eldöntés a véletlenszámok egyediségéhez kapcsolódik: tartalmazza-e a lista az új generált véletlenszámot? A sorozatszámítás a kiíráshoz kapcsolódik: a lista minden elemével ugyanaz a művelet történik. A rendezés miatt a megfelelően az ötöslottó szelvényen tárolt számok „emelkedő számsorrendben” jelennek meg. Ez a kifejezés tipikusan része a szakterület szókincsének. A konzolos kiírás kompromisszuma a lista kiíró metódusára építve megjeleníti a szögletes zárójelpárt. Autoboxing is megjelenik megvalósításban. A forráskódban nincs jelölve a csomag, importok, behúzás, tagolás, igazítás. Hajrá: fogd-és-vidd módszerrel!

“Tankocka – Egyszerű sorbarendezés: Java forráskód” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Arra gondolkodtam, hogy érdemes lenne az 1. számot megkülönböztetni a többitől. Ez mindig jó, ezért nem kellene vizsgálni, van-e már ilyen. Balázs, jobb lenne így?

    Válasz
    • Úgy is lehetne Anita, ahogyan írtad. Szinte nincs különbség. 1 elemet tartalmazó generikus listában eldönteni, hogy valami benne van-e vagy sem, „nem drága művelet”. A konkrét, kis feladattól elvonatkoztatva: nagyobb feladatoknál (több adat, többféle művelet, absztraktabb leképezés) már megtérülhet a gondolatmeneted.

      Válasz

Szólj hozzá!