Húsvétvasárnap

Húsvétvasárnap

HúsvétvasárnapA nyugati kereszténység húsvétvasárnapja legkorábban március 22-ére, legkésőbb április 25-re esik. Másképpen: a húsvét mozgó ünnep, azaz nem esik az év ugyanazon napjára minden évben. Az első niceai zsinat 325-ben úgy határozott, hogy legyen a keresztény húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.

A húsvét kiszámítására a legismertebb algoritmus Gauss módszere. A Java implementációban az easterGauss() függvény által elfogadható év paramétert életszerűen lekorlátoztam 1900-2099-ig terjedő évekre, valamint a vezérlés az aktuális és a rákövetkező 19 évben ír ki eredményt:

Az algoritmus részletes magyarázata alapján könnyen kiegészíthető úgy, hogy tetszőleges évre, illetve különböző naptárakra is működjön.

A kapott eredmények megtekinthetők:

A feladat – a kivételkezeléstől eltekintve – a Java SE szoftverfejlesztő tanfolyam szakmai moduljának 5-8. óra: Vezérlési szerkezetek alkalmához kötődik.

Készítettem egy kipróbálható JavaScript változatot is. A csúszkán a kör mozgatásával megkaphatjuk az aktuális és a következő néhány évben a húsvétvasárnap dátumát.

Húsvétvasárnap a megadott évben:

 

“Húsvétvasárnap” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Próbáltam elképzelni a niceai zsinat több száz résztvevőjének arckifejezését, amikor egyikük kimondta a definíciót. Vajon hányan értették, hogy miről van szó? Vajon milyen egyéb alternatívák lehettek még, amiket nem szavaztak meg? Vajon kik lehettek többségében a zsinat résztvevői: vallási vezetők (egyházatyák), csillagászok, filozófusok, földesurak?

    • Péter: ez mind nagyon jó kérdés és egyben további érdekességek:

      • vajon miért nem volt ott személyesen az aktuális pápa egy ekkora horderejű eseményen?
      • Gauss többször is korrigálta az algoritmust 1800-tól 1816-ig.

Szólj hozzá!