Rómeó és Júlia

Vajon hogyan kerül elő a Rómeó és Júlia az it-tanfolyam.hu szakmai blogban témaként? Hiszen mégiscsak egy Shakespeare színműről/tragédiáról van szó. Vajon mit programozhatunk Java nyelven ehhez kötődően épp Valentin-napon? Mindjárt kiderül.

Tegyünk fel egy kérdést és próbáljunk rá válaszolni! Vajon ki szereti jobban a másikat? Rómeó vagy Júlia?

Induljunk el az adatforrásból, amihez alkalmazkodnunk kell. A színmű angol nyelven publikusan elérhető XML formátumban: The Tragedy of Romeo and Juliet. Az XML fájlok könnyen feldolgozhatók Java nyelven. Részletek a fájlból (görgethető):

Az XML fájl felépítését tanulmányozva (1-5 alapján) megállapíthatóak az alábbiak:

 • A színmű öt felvonásból áll, ezeket <ACT></ACT> csomópontok jelölik.
 • Egy „adagnyi” beszédet a <SPEECH></SPEECH> csomópont fog össze.
 • A csomópontban található, hogy ki beszél: ez a <SPEAKER></SPEAKER> elem. A mesélő, kar esetén ez az elem üres, és a null-t nem szabad feldolgozni.
 • A csomópontban találhatók a szabadvers kimondott sorai: ezek a <LINE></LINE> elemek. Legalább egy sor minden beszédben van, és nem tudjuk előre a számukat.
 • Nem következetes helyen a DOM-ban, többféleképpen beágyazva és önállóan is előfordulhatnak <STAGEDIR></STAGEDIR> elemek. Ezek a színmű Kosztolányi-féle magyar fordításában dőlt betűvel megjelenő – cselekvésre utaló – színpadi utasítások. Van köztük csók is, amit az XML-ből nem szabad feldolgozni, bár erősen ráutaló magatartás. 🙂
 • Nem tudjuk előre, hogy hány csomópont található a fájlban.

A Java program készítése, tesztelése közben – mintegy mellékesen – megtudhatjuk, hogy Rómeó 612 sorban 24075 betűnyi, Júlia 544 sorban 21855 betűnyi szöveget mond. Persze nem mindet egymásnak mondják. Eközben vajon hányszor mondják ki a szeret, szeretem, szeretlek szavakat? A ragoktól, toldalékoktól, kis- és nagybetűket nem megkülönböztetve és attól is eltekintve, hogy éppen kinek/kiknek mondják amit éppen mondanak, egy becsléshez elegendő, ha a love szóra fókuszálunk (számíthatna a loving alak is).

Az alábbi Java forráskód betölti az XML fájlt a memóriába. Ezután kiválogatja a beszédeket. Ha a beszélő élő ember (szereplő), akkor érdekes, hogy mit/miket mond. Ha ROMEO vagy JULIET mondja az adott sort, akkor azt a program kiválogatja két generikus listába ( romeoLineList és julietLineList) beszédnyi adagokban. Ez nem szétválogatás programozási tétel, mert nem minden beszéd minden sora kerül valahová. A kivételkezelés nem kidolgozott.

Könnyen megkaphatjuk, hogy Rómeó hány darab olyan sort mond, amely tartalmazza a love szót. Például ennek a lambda kifejezésnek kiíratva az eredményét a konzolra:

Könnyen megkaphatjuk Rómeótól a 53 sornyi szöveget is így:

Íme Rómeó kiválogatott sorai (az 5. sorban kétszer is előfordul a love, de ez most nem számít):

Hasonlóan megkaphatjuk Júlia 38 kiválogatott sorát is:

Próbáljunk válaszolni a fentiek alapján a feltett kérdésre! Következtethetünk arra, hogy Rómeó jobban szereti Júliát. Legalábbis többször említi. 53>38. Persze tudjuk, hogy mindez nem ilyen egyszerű. 🙂

A bejegyzéshez tartozó teljes forráskódot ILIAS e-learning tananyagban tesszük elérhetővé tanfolyamaink résztvevői számára.

A feladat a Java SE szoftverfejlesztő tanfolyam szakmai moduljának 21-24. óra: Objektumorientált programozás 2. rész, 25-28. óra: Objektumorientált programozás 3. rész, valamint a Java EE szoftverfejlesztő tanfolyam szakmai moduljának 9-12. óra: XML feldolgozás alkalmaihoz kötődik.

Nagyon különböző megoldásokat készíthetünk és szerteágazóan gyakorolhatunk, ha:

 • az XML fájlt kézzel mentjük a webről és utána a helyi fájlrendszerből dolgozzuk fel,
 • az XML fájlt közvetlenül a webről, dinamikusan olvassuk,
 • csak beépített XML-feldolgozást használunk,
 • külső XML API-t használunk,
 • DOM, SAX, XSL, van-e DTD,
 • XPath kifejezésekkel adunk választ a kérdésre,
 • a fenti didaktikusan egyszerű megoldás helyett haladóbb eszközöket (például: Stream API-t) használunk.

Ajánljuk a Java SE szoftverfejlesztő tanfolyam kategóriából

“Rómeó és Júlia” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. A Rómeó és Júlia felidézte gimis – jambikus pentameterről szóló – rémálmomat. 🙂 Túl azon, hogy szétgyakoroltam magamat a fájlfeldolgozós példákon. Feltöltöttem az ILIAS-ba. Kiderült, hogy Rómeó 5245 és Júlia 4797 szót mond.

  Válasz
 2. Átnéztem Berci megoldását. Átírva megkaptam, hogy Rómeónak 163 adagnyi beszéde van.

  Amire rákérdeznék: a betűk számát összegezve 25299-et kaptam. Sándor írtad a cikkben, hogy Rómeó 24075 betűnyi szöveget mond. Mi lehet az eltérés oka?

  Válasz
  • Anikó: a forráskódod nélkül próbálom kitalálni az okot. A különbség 1224. Rómeó 612 sornyi szöveget mond. 612*2=1224. Én soronként kérdeztem le a hosszt és ezeket adattam össze. Arra gondoltam, hogy összefűzted egybe Rómeó összes szövegét, majd lekérdezted a keletkezett szöveg hosszát. Például a generikus lista és a String függvényeivel így: toString().length(). Ekkor sortörések kerülnek az összefűzött szövegbe a sorok közé. Ez fehér szóközként \n, aminek a hossza 2 és 612 db van belőle. Így kaptad a nagyobb eredményt Anikó?

   Válasz
 3. Csoportváltással megoldottam a tegnapi házi feladatot. Nem minden kapott szám pontos. Kb. 2% eltérés lett az összes betűhöz képest. Még keresem az okokat. Ez TOP 6 legtöbbet beszélő szereplő = 10000 betűnél többet beszélő szereplő:

  • ROMEO: 24063
  • JULIET: 21851
  • FRIAR LAURENCE: 14321
  • CAPULET: 10919
  • MERCUTIO: 10722
  • Nurse: 10501
  Válasz

Szólj hozzá!