CHOO + CHOO = TRAIN

Most nem a híres kisvonatról van szó, hanem egy ismert kriptoaritmetikai feladványról. Ebben a feladattípusban egyszerű matematikai műveletek szerepelnek és a különböző betűk különböző számjegyeket jelölnek. Általában többféleképpen megoldhatók: intuíció, ötlet, módszeres próbálkozás, következtetés, kizárás vagy klasszikus behelyettesítés. Ha van megoldás és meg is találunk egyet, akkor a következő kérdés az, hogy van-e még, illetve összesen hány megoldás van?

Íme a feladat:

Érdemes minden megoldás során figyelembe venni a minden számjegyet 0-9-ig végigpróbáló lépések helyett legalább az alábbi öt feltételt:

 • C >= 5, hiszen CHOO olyan négyjegyű szám, aminek a kétszerese ötjegyű szám,
 • T = 1, mivel két négyjegyű szám összege 10000 < TRAIN < 20000 (ebben az esetben),
 • O >= 6, hiszen maradéknak képződnie kell, mert I és N különbözik,
 • 2 <= N < I és
 • I >= 3 és szintén a maradékképződés miatt.

Esetleg még tovább gondolkodva, felfedezhetünk egyéb összefüggéseket, illetve kizárhatunk egyéb értékeket, így jelentősen csökkenthető egy-egy Java implementáció lépésszáma.

1. megoldás

Ez adatszerkezet nélküli megoldás, így eléggé összetett feltétellel valósul meg a művelet teljesülése (megfelelő helyiértékek használatával) és a különbözőségek vizsgálata.

2. megoldás

Itt az ellenőrzési feltétel egyszerűbb, mert a különbözőség/egyediség tesztelését áthárítottam a halmazszerűen működő HashSet generikus kollekcióra, építve annak beépített képességére.

Mit gondolsz, melyik megoldás hajtódik végre gyorsabban? Miért?

Mivel a két megoldásnál a ciklusok szervezése megegyezik, így a használt adatszerkezet dönt (hiszen annak konstrukciós és szelekciós, azaz karbantartási műveletei vannak). Az 1. megoldás a gyorsabb, mert nem használ adatszerkezetet. A 2. megoldás lényegesen lassabban fut, mert a generikus kollekció műveletei miatt az automatikus szemétgyűjtő tevékenység erősen igénybe vett. A különbség nagyságrendileg 15-szörös.

A feladatnak két megoldása van: 5466 + 5466 = 10932 és 5488 + 5488 = 10976.

A bejegyzéshez tartozó teljes – időméréssel kiegészített – forráskódot ILIAS e-learning tananyagban tesszük elérhetővé tanfolyamaink résztvevői számára.

Akinek kedve támadt, lásson hozzá hasonló feladatokhoz:

A feladat a Java SE szoftverfejlesztő tanfolyam szakmai moduljának 9-12. óra: Metódusok, rekurzió alkalomhoz, illetve a 21-24. óra: Objektumorientált programozás, 2. rész alkalomhoz kötődik.

“CHOO + CHOO = TRAIN” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Íme néhány nehezebb példa a kihívást keresőknek. Ezeket már másképpen érdemes/hatékony megoldani:

  • AN + ACCELERATING + INFERENTIAL + ENGINEERING + TALE + ELITE + GRANT + FEE + ET + CETERA = ARTIFICIAL + INTELLIGENCE
  • NIIHAU ± KAUAI ± OAHU ± MOLOKAI ± LANAI ± MAUI ± HAWAII = 0
  • PI * R * R = AREA
  • NORTH / SOUTH = EAST / WEST

  Nem csak egy konkrét példa megoldásának szintjén lehet gondolkodni, így aki még kitartóbb általánosabban is lehet: keresse meg az összes n1 + ... + nt = n'1 + ... + n't' alakú egyenletet úgy, hogy angolul mind matematikailag, mind pedig alfametikailag igazak legyenek, ha minden változó 20-nál kisebb különböző pozitív egész. Például:

  • TWELVE + NINE + TWO = ELEVEN + SEVEN + FIVE

  Forrás: D. E. Knuth: A számítógép-programozás művészete, 4. kötet, 2. rész, Permutációk és n-esek előállítása, AnTonCom Infokommunikációs Kft., Budapest, 2008, ISBN 987-963-87947-1-0

  Válasz

Szólj hozzá!